•Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján• Lapozgasson oldalainkon!. Oldalaink folyamatosan frissülnek!
FŐOLDAL  TANTESTÜLET  HÁZIREND  PEDAGÓGIAI PROGRAM  EMELTSZÍNTŰ TESTNEVELÉS  CSENGETÉSI REND  KÖNYVTÁR  E-KÖNYVTÁR    E-ISKOLAÚJSÁG-R 
k Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola

             4300 Nyírbátor, Zrínyi Ilona u. 48.       
                     
                KAPCSOLAT        
k

Kedves diákok, szülők, pedagógusok!

Kovács Judit vagyok az intézmény iskolapszichológusa. A vírushelyzet miatt újra szünetel az intézményben a személyes jelenlétet igénylő ellátás. Ugyanakkor, ha mégis szeretne/ szeretnél segítséget kérni, a következő emailcímen tudja/tudod megtenni: rajklaszlo@freemail.hu

Természetesen az online felületen történő segítés csak bizonyos kérdésekben, illetve bizonyos határokon belül lehetséges, de igyekszem a lehetőségekhez mérten és az etikai szabályoknak megfelelően segíteni.

Várom a jelentkezéseket, üdvözlettel Kovács Judit

k
Kedves szülők!

Újra otthonról kell, hogy tanuljanak a gyerekek, és látom, a kétségbe esett szülők arcát, (még akkor is, ha tudják, hogy ez most nagyon fontos az egészségünk érdekében) hogy kezdődik minden újra. Nem akar tanulni, húzza az időt, minden csinál csak nem tanul, még mindig a gép előtt ül, de chattal vagy játszik, vagy filmet néz, vagy eszik, …. aztán elfárad, és alszik, és sorolhatnánk, hogy mi mindent csinál, csak a tanulni nem akar.

Következő kérdések és válaszok segíthetnek kicsit eloszlatni a bizonytalanságot:

ˇ         Mi a szülő elsődleges feladat? Motiválni és kontrollálni! Nem tanítani kell, csak segíteni!

ˇ         Milyen teljesítményt vársz el a gyerektől? A gyermekeket igyekszünk boldog felnőttekké nevelni, mindegy hogy szakmunkás bizonyítványa lesz vagy doktorija. Hogy mire képes a gyermeked azt csakis saját magaddal szembeni őszinteséggel lehet megválaszolni. DE ha tudod, hogy többre képes, ösztönözd, hogy érje el, amit akar.

ˇ         Mikor segíts neki? Alsó tagozatban, még igénylik és csak is a személyes támogatás tud hatékony lenni. Felső tagozat már „az ajtócsapkodás” időszaka, de a korábbi következetes nevelés ilyenkor sem vész el, csak a szabályokon kell kicsit változtatni. Fontos, hogy ebben a korban a büntetés NE SZÓLJON A BARÁTI VAGY FACEBOOK TELJES MEGVONÁSÁRÓL, hiszen a társas kapcsolatok nagyon fontosak a személyiségük fejlődésében, alakulásában. Ha kisiskolás korban kialakul egy tudásvágy (belső motiváció), akkor az, később is fent marad, de már inkább a kortársak motiválják, mint a szülő. Ha viszont csak egy külső motiváció miatt ül le tanulni, akkor továbbra is el fogja várni a megerősítést a szülők részéről.

ˇ         Tehetsz-e még valamit? LÉGY NYITOTT GYERMEKEID ÉLMÉNYEIRE: a tanulás területén is figyelj érzéseire, mindegy hogy pozitív vagy negatív, hallgasd meg beszélj vele róla.

Forrás: https://www.kamaszpanasz.hu/

k
Kedves diákok!

Újra otthonról kell tanulni. Ez fontos most mindenki egészségének védelmében. Ne engedd, hogy a „korlátlan” felügyelet, mert a szülők dolgoznak, vagy, a kevés lehetőségek, mert több testvéreddel kell osztozni a család egyetlen informatikai eszközén, elvigye az egész napodat. Gyakran előfordul, hogy csak chatelsz kicsit a barátokkal, aztán játszol a kedvenc játékodon, vagy éppen a kedvenc sorozatod kezdődik, felnézel a facebookra mi történik, és máris haza ért anya, apa és még a házinak se kezdtél neki, és semmit nem tanultál. Aztán hallgathatod, hogy „Mi lesz belőled így? Mit akarsz az élettől? Sehova nem vesznek fel!” és, még sorolhatnám! Halogatod, mert neked unalmas a tanulás. Sőt vissza is kérdezel, „Minek tanuljak, mi értelme?”

Néhány gondolat, hogy mit, miért, hogyan!:

Halogatás: lehet, hogy nehézségeid vannak, vagy nem érted a tananyagot, aztán inkább neki se kezdesz. Fontos, hogy felismerd és segíts magadon. Dolgozz határidőre, dolgozz részfeladatokkal, vagy kérj segítséget.

Unalmas: talán azért, mert nem magad miatt teszed, hanem a szüleid miatt vagy a tanárok miatt, vagy csak egyszerűen nem akarsz megbukni és végre ki akarod járni a 8 osztályt. Emiatt kedved sincs tanulni, elveszítetted az érdeklődésedet és a motiváltságodat.

Motiváltság: A BELSŐ MOTIVÁCIÓ NÖVELHETŐ!

ˇ         Teljesítmény: Ne karaj egyből ötöst szerezni, de hozd ki magadból a legtöbbet. Tudd elmondani, hogy igen mindent megtettem azért a hármasért. Ne a haszonért dolgozz, hanem azért az érzésért, hogy igen képes vagyok rá, ezt jól csináltam.

ˇ         Kompetencia: Ha ez sikerül, az elégedettség érzése, a tudás gyarapodásának érzése fog tovább ösztönözni a tanulásban.

ˇ         Önmegvalósítás: Vannak céljaid, vágyaid? Ez a szó azt jellenti, hogy most lehet, hogy a legunalmasabb anyagot kell tanulnod, de előbb ezeket a feladatokat kell végrehajtani ahhoz, hogy a későbbiekben eljuss, oda ahova szeretnél. Vagyis, amit szeretnél megvalósítani önmagadnak.

Tanulás értelme: Ezt mindenki maga válaszolja meg. Természetesen attól függ, mit akarsz elérni, mi szeretnél lenni, milyen vágyaid vannak, és mit teszel meg értük? Nem az a lényeg mit tanulsz, hanem hogy miért? De ha eldöntötted, akkor fektesd bele minden energiádat, és nem félj segítséget vagy tanácsot kérni.

 

Forrás: https://www.kamaszpanasz.hu/

k

Hatékonyan akarsz tanulni? Akkor fontos!

       1.      Időbeosztás. Osztd be az időd, mikor mit csinálsz, mennyi ideig!

       2.      Időzített tanulás. Melyik az a napszak, amikor hatékonyan tudsz tanulni?

      3.      Tervkészítés. Amit szeretünk, vagy könnyebb tanulni azt hagyjuk utoljára, kezd a nehezebbel!

      4.      Koncentrálj! Zárd ki a zavaró tényezőket! Ne foglalkozz mással! Ne húzd a tanulási időt!

      5.      Frissítd magad! Ha elfáradsz, szellőztess, egyél egy gyümölcsöt, mozgasd át magad!

      6.      Módszerek. Találd meg magadnak a legmegfelelőbb tanulási módszert! Például a piramis módszer: olvasd végig a leckét, jegyzeteld ki a kulcs szavakat, jegyezd meg a fontosabb dolgokat! Ismételd többször, hangosan! Fordíts nagyobb figyelmet a tananyag közepére! (az elejét és a végét mindig könnyebb megjegyezni) Végül az apró betűs részeket is átolvashatod, talán feleléskor pont ez jut eszedbe.

      7.      Jegyzetelés. Ha nem jegyzed meg elsőre, amit tanultál, írd le, ez fejleszti a memóriát!

      8.      Előadás. Mondd el valakinek, mintha felelnél!

      9.      Aludj rá egyet! Másnap ismételd át!

Forrás: https://www.kamaszpanasz.hu/

k

Öngondoskodás

Gondoskodj magadról, hogy másokról is tudj. Ami feltölt, megnyugtat, boldogabbá tesz, segít, hogy másokkal is figyelmesebb és türelmesebb legyél. Neked melyik segít?

k
FEL
VISSZA