•Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján• Lapozgasson oldalainkon!. Oldalaink folyamatosan frissülnek!
FŐOLDAL  TANTESTÜLET  HÁZIREND  PEDAGÓGIAI PROGRAM  EMELTSZÍNTŰ TESTNEVELÉS  CSENGETÉSI REND  KÖNYVTÁR  E-KÖNYVTÁR    E-ISKOLAÚJSÁG-R 
k Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola

             4300 Nyírbátor, Zrínyi Ilona u. 48.       
                     
                KAPCSOLAT        
k

Kedves diákok, szülők, pedagógusok!

Kovács Judit vagyok az intézmény iskolapszichológusa. A vírushelyzet miatt újra szünetel az intézményben a személyes jelenlétet igénylő ellátás. Ugyanakkor, ha mégis szeretne/ szeretnél segítséget kérni, a következő emailcímen tudja/tudod megtenni: rajklaszlo@freemail.hu

Természetesen az online felületen történő segítés csak bizonyos kérdésekben, illetve bizonyos határokon belül lehetséges, de igyekszem a lehetőségekhez mérten és az etikai szabályoknak megfelelően segíteni.

Várom a jelentkezéseket, üdvözlettel Kovács Judit

k

Elgondolkodtató írás Svetlana Hmelj-től!

Svetlana Hmelj: Egyszer majd születik egy fiam

"Egyszer majd születik egy fiam, és én mindent másképp fogok csinálni. Három éves korától azt hajtogatom: „Édesem! Nem kell, hogy mérnök legyél! Nem kell, hogy jogász legyél! Nem fontos, mi lesz a foglalkozásod, amikor felnősz. Szeretnél patológus lenni? Egészségedre! Sportkommentátor? Parancsolj! Bohóc egy bevásárlóközpontban? Kiváló választás!” És amikor harminc lesz, odajön majd hozzám ő, ez az izzadt, kopaszodó bohóc szétkent sminkjével az arcán, és azt mondja:

„Anya! Harminc éves vagyok! Bohóc vagyok egy bevásárlóközpontban! Ilyen életet akartál nekem? Mégis mire számítottál, anya, mikor azt mondtad, hogy a diploma nem fontos? Mit akartál, amikor a matematika korrepetálás helyett kiengedtél a srácokkal az udvarra? Én pedig ezt válaszolom: „Édesem, de hát én rád hagyatkoztam, nem akartam nyomást gyakorolni rád! Nem szeretted a matematikát, a kisebb gyerekekkel szerettél játszani.” Mire ő ezt mondja majd: Én nem tudtam, hová vezet ez, gyerek voltam, nem tudtam dönteni, de te, te, te tönkretetted az életemet! – és letörli koszos ingujjával az elmosódott rúzst. És akkor én ránézek és azt mondom: „Most jól figyelj. A világon kétféle ember van: az egyik él, a másik meg keresi a bűnbakot. Ha nem érted ezt, akkor egy komplett idióta vagy.” Erre felkiált majd, és elájul. A pszichoterápiás kezelés nagyjából öt évig fog tartani. Vagy nem így lesz.

Egyszer majd születik egy fiam, és én mindent másképp fogok csinálni. Három éves korától azt hajtogatom: „Ne légy hülye, Vologya, gondolj a jövődre, ha nem akarsz egész életedben egy call-centerben dolgozni.” És amikor harminc lesz, odajön majd hozzám ő, ez az izzadt, kopaszodó informatikus, mély árkokkal az arcán, és azt mondja: „Anya! Harminc éves vagyok. A Google-nál dolgozom. Napi 20 órát robotolok, anya! Családom nincs. Mire számítottál, mikor azt mondtad, hogy a jó munka boldoggá tesz engem? Mit akartál elérni, mikor arra kényszerítettél, hogy matematikát tanuljak?” Én pedig ezt válaszolom: „Drágám, de hát én azt akartam, hogy legyen használható felsőfokú végzettséged! Hogy legyenek lehetőségeid, drágám!” Mire ő ezt feleli: „A francba a lehetőségekkel, ha egyszer boldogtalan vagyok, anya! Megyek a bevásárlóközpontban a bohócok közt, és irigylem őket! Ők boldogok! Én is ott állhatnék, de te, te, te tönkretetted az életemet!” – és megtörli a szemüvegét. És akkor én felállok, figyelmesen ránézek majd, és azt mondom: „Most jól figyelj. A világon kétféle ember van: az egyik él, a másik meg keresi a bűnbakot. Ha nem érted ezt, akkor egy komplett idióta vagy.” Erre felkiált majd, és elájul. A pszichoterápiás kezelés nagyjából öt évig fog tartani. Vagy nem így lesz.

Egyszer majd születik egy fiam, és én mindent másképp fogok csinálni. Három éves korától azt hajtogatom: „Nem azért vagyok, hogy bármit hajtogassak. Azért vagyok, hogy szeresselek. Menj apádhoz, drágám, és kérdezd őt. Én nem akarok beleszólni.” És amikor harminc lesz, odajön majd hozzám ő, ez az izzadt, kopaszodó filmrendező, közép-oroszországi bánattal a szemében, és azt mondja: „Anya! Harminc éves vagyok. Harminc éve küzdök, hogy figyelj rám! Tíz filmet és öt színdarabot szenteltem neked! Írtam rólad egy könyvet, anya! Úgy látom, téged ez nem érdekel. Miért nem mondtad meg soha a véleményedet? Miért küldtél folyton apához?” Én pedig ezt válaszolom: „Drágám, de hát én nem akartam semmit sem eldönteni helyetted! Egyszerűen szerettelek téged, drágám, a tanácsokat meg apád intézi. Mire ő ezt feleli: „A francnak kellenek apa tanácsai, ha egyszer téged kérdeztelek, anya! Egész életemben a figyelmedért küzdök. Megőrjítesz, anya! Mindent képes lennék odaadni, csak legalább egyszer, legalább egyszer megtudnám, hogy mit gondolsz. A hallgatásoddal, az elszigeteltségeddel te, te, te tönkretetted az életemet!” – és színpadiasan a homlokához emeli a kezét. És akkor én felállok, figyelmesen ránézek majd, és azt mondom: „Most jól figyelj. A világon kétféle ember van: az egyik él, a másik meg folyton vár valamit. Ha nem érted ezt, akkor egy komplett idióta vagy.” Erre felkiált majd, és elájul. A pszichoterápiás kezelés nagyjából öt évig fog tartani. Lazuljatok el, mindegy, hogy mennyire próbáltok tökéletes anyák lenni, a gyerekeiteknek mindig lesz mit mondani a pszichológusnak."                 

Forrás: https://kamaszmentor.blog.hu/2019/07/12/zsenialis_iras_a_palyaorientacio_es_a_szuloi_let_utvesztoirol#more14942362


Két könyvajánló következik, a számos nagyon jó pszichológus szakemberek könyvei közül, a gyermekneveléssel kapcsolatban.

 

Azt gondolod, hogy jól gondolod? Dr. Vekerdy Tamás és Dr Kádár Annamária fordított magyar nyelvre, és az ők ajánlásával jelent meg: „Amit rosszul tudunk a gyerekekről” című könyv, mely Po Bronson és Ashley Merryman több éves, aprólékos, új és érdekes kutatási eredményeiket osztják meg a gyerekeről.

Számos kérdésre adnak tudományos megerősítő választ a szerzők, és a fejezetek végén szakmai magyarázatot is olvashatunk a két nagyszerű magyar pszichológustól.

k

 

"Egy közelmúltban elvégzett nagy mintás közvélemény-kutatás szerint a szülők 78%-a biztos benne, hogy kamasz gyerekei bármit meg tudnak velük beszélni – maguk a tizenévesek azonban nem így látják. A szülőhöz fordulni segítségért a kamasz szemszögéből annak hallgatólagos elismerését jelenti, hogy ő maga nem elég érett ahhoz, hogy megbirkózzon az adott problémával. A segítségkérés pszichológiai értelemben a gyerekstátuszba való visszatérést jelenti, függetlenül attól, hogy kikényszerített vallomásról vagy önkéntes megkeresésről van-e szó. A kamasz számára létfontosságú, hogy bizonyos dolgokhoz a felnőttnek semmi köze ne legyen. A titkolózással kihasít magának egy olyan területet és identitást, ami csak az övé, ami mind a szülei, mind más felnőtt tekintélyszemélyek hatókörén kívül esik. "

Po Bronson - Ashley Merryman

Forrás: https://www.facebook.com/nyitottakademia/photos/3842473232442215

A könyv innen letölthető

k

Nagyon sok buktatója van a gyermek kiegyensúlyozott érzelmi és szellemi fejlődésének, de Dr. Vekerdy Tamás pszichológus -Kicsikről Nagyoknak - című könyvét ajánlom elolvasni, hogy felismerjük és segítséget kapjunk.

"A gyermek hét-nyolc éves koráig elhiszi, amit mondanak neki, s a köré épült biztonságot mindig újra szétrombolják az ilyen szavak: 'Nem szeretlek; elvisz a zsákos ember; elmegyek, és itt hagylak egyedül…', vagy a gyerek fegyelmezése: 'Ne menj a padlásra, mert ott lakik a fekete ember.' A gyerek nem fél a környezet természetes tárgyaitól, lényeitől: szekrénytől, lépcsőtől, kutyától, egértől, bogaraktól. De sok szülő korán félelemre szoktatja a gyereket; feljujjog, iszonyatot mímel, ha a gyerek a lépcsőn mászkál vagy ha a homokból kiásott férget elébe hozza a tenyerén. A kutyára – hogy óvja tőle a gyereket – rámondja, hogy harap – a gyerek attól kezdve minden kutyától, sőt könnyen lehet, hogy minden kutyához hasonlótól is félni fog. A világ, ahelyett hogy okosan tisztulna, így testet öltött félelemmel telik meg körülötte." 

Dr. Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak

A könyv innen letölthető

k

"Nevelési Tízparancsolat" Dr. Kádár Annamáriától

 


1. Légy gyerekes! Ez sokat segít nekem a felnőtté válásban.

2. Fogd meg-, és engedd el a kezem! Mindegyiket akkor, amikor kell.

3. Élményeink, emlékeink, szertartásaink, rítusaink a legnagyobb közös kincseink. Legyen időd az apróságokra!

4. Kérlek, ne hasonlíts senkihez! Én én vagyok, és így vagyok jó.

5. Higgy bennem, bízz bennem! Hited hamuban sült pogácsaként kísér vándorutamon. Nem a te álmaidat váltom valóra, hanem a sajátjaimat. Tudj örülni ezeknek!

6. Én vagyok a te királylányod, királyfid. Értékes vagyok! Kérlek, szeress feltétel nélkül!

7. A legnagyobb ajándék, amit adhatsz, az idő a véges életedből, és hogy mellettem állsz, amikor szükségem van rád.

8. Mesélj nekem nagyanyámról, nagyapámról, önmagadról, gyermekkori élményeidről! Ahhoz, hogy repülni tudjak, szükségem van gyökerekre is!

9. Mutasd ki az érzéseidet, beszélj róluk, oszd meg velem, mi az, aminek örülsz, mi az, ami fáj. Így én is legyőzhetem a belső sárkányaimat.

10. Legyen türelmed kivárni munkád eredményét! Sokszor úgy gondolod, hiábavaló volt, de ez nem igaz, csak pillanatnyilag tűnik úgy.

+1

Ne aggódj, hogy mi lesz majd velem, ha nem leszel! A meséiden, történeteiden, emlékeiden keresztül mindig élni fogsz bennem.


Forrás: https://www.findhealthclinics.com/XX/Unknown/895873437195905/Dobin%C3%A9-Samu-Gabriella---Pszichol%C3%B3gus-mag%C3%A1npraxis%3A-Gy%C5%91rszentiv%C3%A1n-Kom%C3%A1rom

FEL
VISSZA