•Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján• Lapozgasson oldalainkon!. Oldalaink folyamatosan frissülnek!
FŐOLDAL  ISKOLÁNKRÓL  TANTESTÜLET  HÁZIREND  PEDAGÓGIAI PROGRAM  EMELTSZÍNTŰ TESTNEVELÉS  CSENGETÉSI REND  KÖNYVTÁR  E-KÖNYVTÁR  SULIKVÍZ  E-ISKOLAÚJSÁG-R  ÚJ 
k Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola

             4300 Nyírbátor, Zrínyi Ilona u. 48.       
                     
                KAPCSOLAT        

k

A boldogság / Molnár Anna

 

Ha szétnézünk a körülöttünk lévő világban, azt látjuk, hogy embertársaink kivétel nélkül keresik a boldogságot. Mindenki azért jár dolgozni, iskolába, közösségekbe, templomba, mert tudja és hisz benne, hogy eléri, megtalálja egyszer a valódi boldogság forrását.

k

De mit is jelent valójában boldognak lenni?

Az emberek életének nagy része folyamatos harccal telik, harccal az életért. Azért, hogy megélhessék a mindennapokat, ne kelljen se gyerekeiknek, se nekik nélkülözniük, járhassanak iskolába és sorolhatnám. Sokszor érzik úgy, hogy ennek az örök körforgásnak sosem lesz vége. Ám valójában csak egy kicsit kellene jobban odafigyelnünk a környezetünkre, a körülöttünk lévő emberekre és megláthatnánk az élet apró örömeit. Azonban az emberek többsége erre nem képes. Annyira lefoglalja őket saját szomorú sorsuk, hogy teljesen belefásulnak az életbe. Meg kell tanulnunk nemcsak örülni, hanem tisztelni is minden egyes napot, amelyet még itt tölthetünk a szeretteink, a barátaink társaságában. Értékelnünk kellene, és fel kellene fedeznünk a jeleket, amelyek mindegyike valamilyen új élmény vagy lehetőséget rejt magában. Nap, mint nap új emberekkel hoz össze a sors, akik pedig egy kicsit is nyíltan fordulnak a világ felé, észre fogják venni az új emberek, az új környezet lehetőségeit.

A boldogság szó kapcsán sok minden eszünkbe juthat. Van, akiknek a pénz, van, akiknek a család, a barátok, és a szerelem ugrik be először, mint a boldogság elsődleges forrása.

k

Pénz: Mikor kislány voltam, hercegnő szerettem volna lenni, olyan, aki mindent megvehet magának, de a szüleim hívták fel arra a figyelmem, hogy a pénz nem tesz boldoggá. Ennek ellenére akkor még úgy voltam vele, hogy így is-úgyis én leszek az a lány, aki mindent megvehet, és nem számít a pénz. De ahogy nőttem, rájöttem, hogy lehet akármennyi pénzem, ruhám, ha belül nem vagyok teljes. A ruhák addig jók, ameddig ki nem növöm őket, a pénz pedig addig tenne boldoggá, már ha boldoggá tenne, ameddig van.

k

Szerelem: Nos, a szerelem azonban már egy külön fogalom. Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy ne adjuk fel a barátainkat egy kapcsolatért! Hiszen lehet, hogy az abban felmerülő boldogság mulandó, ám az igazi kapcsolat időtálló. Egy kapcsolatban jól érezzük magunkat, úgy gondoljuk, miénk a világ, jöhet bármi, soha nem szab gátat ennek a boldogságnak. Az idő múlásával viszont összeér egy kapcsolat, változnak a felek, a gondolkodásmódjuk, amely sajnos sokszor a kapcsolat végét jelenti. Ilyenkor általában a fiatalokban egy világ omlik össze. Úgy érzik, nem lesz még egy ilyen ember, nem lesz egy másik fél, aki ténylegesen a másik felük, aki többet tud adni az előző párjuknál. De soha nem szabad feladni a reményt, és elfordulni a világ felől. Nyitottan kell fordulnunk az új ismeretségek, kapcsolatok felé, lehetőséget adva magunknak ezáltal arra, hogy újra boldogok lehessünk.

k

Nekem mit jelent a boldogság szó?

Mint a legtöbb embernek, nekem is a család a legfontosabb. Miattuk vagyok az az ember, akit most láttok.

Sokan tudják rólam, hogy lovagolok. Sok ember agyán átvillan az ilyen és ehhez hasonló kérdések: Mi jó abban, hogy napi 5-6 órában a büdös istállóban vagyunk? Miért élvezzük az istállótakarítást? Azt, hogy nyáron megsülünk, és csak nevetünk rajta? Vagy éppen azt, hogy ha leesünk 2 méter magasról, visszaülünk, és csak nevetünk rajta? Hogy tehetnek minket ezek a dolgok boldoggá?

Most választ adok ezekre a kérdésekre.

Először is, ha tehetnénk, nem csak 5-6 órát töltenénk a lovardában, és nekünk az istálló- és trágyaszag már nagyon is kellemes illat. Az istállótakarítást azért élvezzük, mert mindenki tudja, hogy a lovak nem tudják kitakarítani az „otthonukat”, így ez a legkevesebb, amit tehetünk értük, azért, amiért naponta hagyják, hogy a hátukon üljünk, és ide-oda irányítgassuk őket. A lovasok számára minden évszak kihívás, de kihívások nélkül mi lenne benne izgalmas? A leesés pedig olyan dolog, ami minden lovas életében bekövetkezik. Vissza kell ülnünk még akkor is, ha fáj valamink és magunkat meg kell nyugtatni, hogy ne az esésen rágódjunk a következő óráig, és a lovat is, hogy neki se rossz élménnyel fejeződjön be az edzés. Nevetni pedig azért nevetünk rajta, mert az esés soha nem a ló hibája, hanem a lovasé, ezért saját magunkon nevetünk, hogy milyen kis buta hiba miatt estünk le, vagy, hogy milyen viccesen néztünk ki (nekem megvan videón az egyik leesésem).

Nincs jobb érzés vagy felemelőbb pillanat, amikor a lovon ülök, ez tesz boldoggá, mert, ahogy a mondás is tarja: „a ló hátán van a földi mennyország”!

k

A boldogságot mindenkinek magának kell felfedeznie, elsősorban önmagában. Csak rajtunk múlik, hogyan alakítjuk az életünket, hogyan tudunk örülni az apró dolgoknak. Sokszor elég egy mosoly, egy kedves szó, egy ölelés ahhoz, hogy ez által a környezetünkben élők hétköznapjaiba is egy picike boldogságot csempésszünk.

Nyírbátor, 2017. november 18.