•Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján• Lapozgasson oldalainkon!. Oldalaink folyamatosan frissülnek!
FŐOLDAL  
k

       

KÜLÖNLEGES ESEMÉNYEK A KÉTTANNYELVŰBEN:

tehetséggondozás kerekasztal

 

Tehetséggondozás – kerekasztal beszélgetés:

2022. április 27-én iskolánkban a meghívott vendégek és a pedagógus kollégák körében tehetségfejlesztés, tehetséggondozás témakörben kerekasztal megbeszélést folytattunk. A beszélgetésen meghívott előadóként Hajdú Henrietta Intézményvezető, a Mátészalkai Tankerületi Központ Tehetséggondozási csoportjának koordinátora vett részt, valamint Kovács Judit iskolánk pszichológusa adott rövid áttekintést az iskolai tehetségfejlesztés pszichológiai háttértényezőiről. Az Intézményvezető Asszony elsősorban a hátrányos helyzetű tanulók tehetséggondozásának gyakorlati megvalósításáról és annak lehetőségeiről adott tájékoztatást. Iskolánk pszichológusa inkább lélektani oldalról közelítette meg a témát. Beszélt a tehetség fogalmáról, tehetségkoncepciókról, tehetségelméletekről, egy- illetve többtényezős tehetség modellekről. A kerekasztal beszélgetés jó hangulatban zajlott, majd érdeklődő kérdésekkel és a kérdésekre adott válaszokkal zárult.

k

Pünkösd hava

Iskolánkban hagyomány, hogy  minden tanévben május 10-én megemlékezünk a Madarak és Fák napjáról. Ezen a napon valamennyien kifejezhetjük az állatok és fák iránt érzett szeretetünket, a természetvédelem iránt érzett elkötelezettségünket.

Alsó tagozatos tanítványaink vidáman vágtak neki a hosszú gyalogtúrának a Szénaréti Víztározó-tó partvidékére.  Kellemes kirándulóidőt fogtunk ki, amikor nem is áztunk-fáztunk, és a fejünket sem égette a nap sugara. A partra érkezve minden osztály talált magának megfelelő tisztást, ahová plédjét leterítve igazi piknik hangulatot varázsolt. A gyönyörű környezet, a friss levegő, a horgászok halcsodái, az énekes madarak csodálatos csicsergése, a tücsök ciripelése, a virágzó akác illata mindannyiónkat elvarázsolt. A feszült, felelősségteljes iskolai napokat feledve boldogan játszottak, labdáztak a kis nebulók, gyűjtötték a gyermekláncfű virágát, fonták a koszorút, fújták a pitypangot és vizsgálták a természet növényeit, rovarjait. Élményeink nem múlnak el nyomtalanul, észrevétlenül hasznos információval lettünk gazdagabbak. A természet védelme, szeretete láthatatlanul is az élővilág tiszteletére nevel.

Felsősök sem ültek az iskolapadokba. Osztályonként mérhették össze tudásukat a természettel, a növények és állatok védelmével kapcsolatos játékos feladatok, tesztek kitöltésével a humán és reál tantárgyak szemszögéből megközelítve. A csapatokat menetlevéllel a kezükben az iskola egész területén hét állomáson keresztül érdekes, furfangos feladatok várták. A délutáni eredményhirdetésen oklevelet és ajándékot is vehettek át a díjazott osztályok.

Egy fa kivágásával vagy megrongálásával az adott élőhely élővilágát is károsítjuk, ami láncreakció-szerűen hat. Egyetlen fa eltűnése akár egy egész madárpopuláció pusztulását is okozhatja, ami hatással lesz a környék rovarnemzedékére is. Ezért nagyon fontos, hogy a „Z” generáció ismeretét tapasztalatok útján is mélyítsük, mert így válhatnak igazán természetszerető és környezet tisztelő emberekké.

 Az intézményünkben megszervezett gyermeknap minden tanítványunk várva-várt programja.  Ez az idei tanévben sem volt másként. Számos izgalmas programmal készültek tanulóink. A délelőtt folyamán hagyományteremtő szándékkal megtartottuk az első Tátika- Ki mit tud? versenyt, ahol kicsik és nagyon egyaránt megcsillogtathatták tehetségüket. Alsó és felső tagozaton  16 produkcióval  léptek fel a legbátrabbak. A végzős 8. a osztályos lányok  pedig egy meglepetés előadással tették  még színesebbé az amúgy is  izgalmas a programot. Zsűriként  a 8. évfolyam válogatott  tanulói pontoztak , akik meglátásaikkal és dicsérő szavakkal értékelték a produkciókat, és bíztatták a versenyzőket. Az eredményhirdetés során számos jutalom került kiosztásra egyéni és csoportos kategóriában egyaránt. A délutánra szervezett kültéri programokat szintén izgatottan várta mindenki. Az iskola udvarán aszfaltrajzversenyt tartottunk a vállalkozó kedvűeknek. Ezen kívül ugrálóvár, trambulin és cukorágyú szolgáltatta az elfoglaltságot a gyerekek számára.

Lassan elérkezik a vakáció, a pihenés, nyaralás ideje. Sok-sok zöld-élményt kívánunk e néhány sorral:

„Fa nélkül egy fillért sem ér a táj,

S üres a fa ha nincs rajta madár.

Én azt hiszem nem kellne föl a nap,

Ha nem lennének fák és madarak.”

k
VISSZA