•Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján• Lapozgasson oldalainkon!. Oldalaink folyamatosan frissülnek!
FŐOLDAL  
k

       

Különleges télbúcsúztató a Kéttannyelvűben

 

 Kulturális örökségünk a hagyományőrzés. Iskolánkban február 17-én, csütörtökön, a farsangi hagyomány egy újabb népszokással, a kiszebáb égetéssel egészült ki.

  A várva várt nap a téltemető hagyomány ápolásával kezdődött. Mivel a farsangi hagyomány régi ünnepét ma már vidéken is csak elvétve ismerik, intézményünk programját ezzel igyekeztünk színesebbé tenni.   Pedagógusaink kíséretében, nagy izgalommal vonultak le alsós növendékeink az iskola udvarára, ahol a saját készítésű csörgőikkel, hang- és zajkeltő eszközeikkel űzték el a hideget. A közösen készített kiszebáb körbehordozásával, majd elégetésével a telet, a betegségeket, a bajokat űztük el.  Közben gyermekeink télűző rigmusokat skandáltak, és tavaszváró kedves dalokat énekeltek.  Az iskolánkban tanító néptánc pedagógus gitár és dob kíséretével színesítette a programot. Intézményünk tanulói szalagokra írták le gondjaikat, bajaikat, amelyeknek a tűzben elégetésével remélték a jó eljövetelét. Igyekeztünk felébreszteni a természetet téli álmából, és reménykedve várjuk a napsütést a szürke, hideg időszak után.

 A délután farsangi alakoskodással folytatódott.  Alsós osztályaink táncos műsorral mutatták be jelmezeiket, majd minden osztály felvonultatta a jelmezversenyre benevezett Ludas Matyiját. A  gyermekek örömére a színvonalas jelmezbe öltözött tanulókat  a zsűri tortával jutalmazta.

A farsangi mulatság közös tánccal zárult.  

 A nap folyamán tanítványaink ismereteket szereztek a farsangi népszokások sokféleségéről, megismerkedtek a farsangi hagyományőrzéshez kapcsolódó versekkel, kikiáltó dalokkal.

Maszkok, maskarák, hangszerek készítésével fejlődött a kreativitásuk, a problémamegoldó készségük, a szépérzékük,  az átélt élmények pedig hozzájárultak a közösségi érzés erősítéséhez.

k
k
k
k
VISSZA