•Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján• Lapozgasson oldalainkon!. Oldalaink folyamatosan frissülnek!
FŐOLDAL  
k Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola

             4300 Nyírbátor, Zrínyi Ilona u. 48.       
                     
                KAPCSOLAT        

Pályaorientációs nap a Nyírbátori Magyar –Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában

 

Iskolánkban a tanítás során a gyerekeket a mindennapi életre igyekszünk felkészíteni. A tanult tananyagba beépítjük a foglalkozásokkal kapcsolatos ismereteket. Ehhez kapcsolódik minden tanévben a kötelezően megtartandó pályaorientációs nap. Erre a mi iskolánkban mindig nagy figyelmet fordítunk, és komolyan készülünk. Fontosnak tartjuk, hogy minden életkorban, életkori sajátosságaiknak megfelelő formában készítsük fel a tanulókat a felnőtt életre, életpályájuk megtervezésére.

Az idén 2021. november 25.-re esett a foglalkozások, szakmák megismertetése a gyerekekkel. Évfolyamonként, különböző tevékenységek keretében vettek részt tanítványaink a foglalkozásokon. Érdekes interaktív feladatok, játékok keretén belül ismerkedtek meg a mesterségekkel. /pl.foglalkozás- eszköz párosítása, kisfilmeken keresztül régi és új mesterségek megismerése, majd visszacsatolásként kvíz feladatok megoldása/

Ebben a tanévben másként alakult a pályaorientációs nap, mint korábban. A covid járvány miatt a gyerekeket nem tudtuk elvinni pályaválasztási kiállításra, bemutatókra, mert azok sorra elmaradtak. Úgy döntöttünk, ha mi nem mehetünk, felmérve a nyolcadikosok továbbtanulási igényét, érdeklődését a középfokú intézmények képviselőit hívtuk meg iskolánkba, és kértük meg őket a tájékoztató foglalkozások megtartására. Ezek a foglalkozások interaktívak voltak, ahol a gyerekek kötetlenül feltehették a szakmákkal kapcsolatos kérdéseiket. Érdeklődhettek az oktatási intézmények sajátosságairól, mindennapjairól, elvárásairól.

A nyolcadik osztályokba a következő iskolák előadói látogattak el és nyújtottak felvilágosítást:

Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium

Nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium

Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium

Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Mátészalkai SzC Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium

Mátészalkai SzC Kállay Rudolf Szakképző Iskola

A pályaorientációs nap célja az volt, hogy a tanulók minél alaposabban és időben készüljenek fel a pályaválasztásra, hiszen a jó szakma- és iskolaválasztás meghatározza majd a fiatalok sorsának alakulását. Életük egyik nagy sikere lesz majd, ha nekik tetsző munkahelyre nyernek felvételt, és olyan foglalkozást űzhetnek, amire mindig is vágytak.

Az alsósok sem töltötték tétlenül a délelőttjüket. Foglalkozásokhoz, régi mesterségekhez kapcsolódó érdekességeket néztek meg a kisebbek a kivetítőn. Ilyen kedvenc mesefilmünk a „Mekk Elek”, amely még a mai kor generációjának is szórakoztató tanmeséje.

Sok szép alkotás született a „Mi leszek, ha nagy leszek?” című rajzversenyen. Kötetlen beszélgetés formájában arról meséltek, hogy a szüleik mivel foglalkoznak, és ők felnőtt korukban mik szeretnének majd lenni. Szerepjátékok formájában mindezt el is játszották, ahol nagy örömmel bújtak az eladó, boltos, rendőr, tűzoltó, pincér stb. szerepébe.

Több osztályban Activityztek, ”Amerikából jöttünk”-et játszottak, memória kártyáztak, rejtvényeket fejtettek, vetélkedőt szerveztek.

Volt olyan csoport, ahol bemutatót is tartottak szakmákról egymásnak az internet segítségével.

A jó kézügyességű gyerkőcök kézműveskedtek, színeztek, rajzoltak, nyírtak, ragasztottak.

Nagyon jó hangulatban, vidáman telt minden diák számára a délelőtt. Sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak, amit a későbbi szakmaválasztás során kamatoztatni tudnak, és hasznos tagjaivá válhatnak társadalmunknak.

 

Vargáné Csonka Dóra Ildikó

munkaközösség vezető

k
k
k
k
VISSZA