•Viszontlátásra! ...... Viszontlátásra! ....... Viszontlátásra! •
logo

NYÍRBÁTORI MAGYAR-ANGOL KÉTTANNYELVŰ 

ÁLTALÁNOS ISKOLA

                                                                  4300 Nyírbátor Zrínyi I. u. 48.                                                           
..
Nyítólap Iskolánkról Emelt szintű
testnevelés
Házirend
Tantestület Pedagógiai
program
Kapcsolat
Logikuckó Tanévrendje Alapítvány Könyvtár Iskolaújság
Pályázatok Archívum

Hírek a Kéttannyelvűből

 

A tanév végéhez közeledve is mozgalmasan teltek a napok a kéttannyelvűs diákok számára. Hagyomány, hogy az angol kéttannyelvűs osztályok rendhagyó módon köszönnek el egy időre az iskolától, intenek egymásnak búcsút, és várják a nyári szünetet. Így volt ez az idén is. Az alsó tagozatos tanulók dalokkal, táncokkal, jelenetekkel készültek a tanévzáró gálára, ahol szüleik, családtagjaik és a vendégek előtt megmutatták, hogy mit és hogyan tanultak, milyen biztos nyelvtudással rendelkeznek már, akár néhány hónap vagy év alatt is. Rendkívül színes és érdekes műsorral kápráztatták el a közönséget, de a legnagyobb dolog, hogy értik és élvezik, amit előadnak.

                                                          k

            Igyekszünk folyamatosan megújulni, újítani, ezért –a tavalyi, országokat bemutató interaktív show után- idén egy akadályversenyt szerveztünk a felső tagozatos tanulóinknak. Ennek remek helyszínt nyújtott a Családi és Ifjúsági Kuckó, valamint a Várkastély és parkja. Nyolc állomáson érdekes feladatok, rejtvények, kirakók, kvízek, kincskeresés, ügyességi és logikai játékok várták a tanulókat természetesen angol nyelven. A nemes vetélkedést az eredményhirdetés követte, ahol minden osztály angol nyelvű SCRABBLE játékot kapott, valamint a díjazottak elismerésére is sor került.

                                                         k

A program további része is hatalmas élményt nyújtott, hisz egyik tanítványunk, Tölgyes Dorottya 7. a osztályos tanuló fantasztikus bemutatóját láthattuk, aki egyenrangú partnere volt az asztalitenisz nyírbátori csillagának, Majoros Bencének. A show végén a gyerekek vastapssal köszönték meg mindkettőjüknek ezt a csak nekünk szóló rangadót.

A szabadban elfogyasztott finom ebédet a fagyizás követte, aztán jött a vidám éneklés, melyre osztályonként hetek óta készültek a diákok, de így közösen 80-90 gyerek szájából hallva felemelő érzés volt. A program zárásaként a Panoptikumba látogattak el.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy tanulóink ne csak iskolai keretek között és ne csak tantárgynak éljék meg az idegen nyelvet, hanem a szeressék, értsék, és a mindennapokban használják tudásukat.

            Ha közeledik a tanév vége, kezdődik az Erdei iskola a Magyar-Angol Kéttannyelvűs kisdiákok számára. Nem volt ez másként az idén sem. Öt fantasztikus, élményekben, ismeretekben gazdag napot töltött el 37 vállalkozó kedvű diák Bogácson és környékén. Kirándultak, túráztak, voltak a Hór-völgyben, Szilvásváradon a Fátyol-vízesésnél, megnézték Mezőkövesden a Matyó Múzeumot, és ellátogattak Szomolyára, majd Egerbe is.

                                                        k

            Nyírbátor Város Önkormányzata és a Partners Hungary Alapítvány közös kezdeményezésére januárban indult útjára a Nyírbátori Magyar- Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában egy pályázat. Ennek keretében két program valósult meg az iskola tanulói, pedagógusai és a szülők közös részvételével. Az első a „Szülők az iskolában” címet viselte, melyben az 1. évfolyam osztályaiba járó gyerekek szülei tartottak foglalkozásokat a tanító nénik segítségével. Ennek keretében volt Egészségnap, melyen közös munkával gyümölcssalátát készítettek, és együtt készülődtek az iskolai Farsangra, majd a Húsvétra. „ A közösség is számít” című második programban, egy mini projekt valósult meg, melynek a Nyírbátori Fedeles Lovarda adott otthont, és az 1.b, 1.d, 4.b és 4.c osztályba járó gyerekek, szüleik, és az itt tanító pedagógusok vettek részt a város aktivistáinak közreműködésével. Az egész délutánt kitöltő program része volt a közös főzés, szülő-diák focimeccsek lejátszása, sor- és váltóversenyek, ugrókötelezés és hulahoppozás is. Mindezekkel megvalósulhatott egy közösséget formáló összefogás, amelyben egyformán jól érezhette magát minden résztvevő, függetlenül az eltérő szociális- és anyagi körülményeitől. A megvalósított programról a legkifejezőbb értékelést az egyik kis résztvevőtől hallottuk a nap végén: „Ez a nap nagyon jó volt, mert mindenki nyert!”

                                                         k

            De nemcsak a projektben résztvevő gyerekek a nyertesek, hisz az utolsó egy hónapban is számos országos tanulmányi és sportversenyen mérték össze tudásukat diákjaink.

Több éve rendszeresen képviselik tanítványaink intézményünket és városunkat a LONDON BRIDGE angol nyelvű országos tanulmányi versenyen. Az idén hét tanulónk jutott el a döntőig e többfordulós megmérettetésen. Mindannyian fantasztikusan teljesítettek.

Eredményeik: az 5. évfolyamon: Molnár Máté 5., Pető Korinna Panna 7., Treszkai Klaudia 10. helyezést ért el. A 6. évfolyamos Szabó Réka 5., Kerezsi Csenge pedig 10. helyezett lett. Szintén 10. helyezést ért el Kóródi Konrád Ede 7.-es tanulónk, Nagy Péter Attila végzős diákunk pedig 9. helyezett lett. A tanulókat a versenyre Szabó Jánosné és Abroncsos Judit tanárnők készítették fel.

                                                        k

Szintén angol nyelvből ért el országos sikert a 4. a osztály három tanulója. A többfordulós ELC országos nyelvi versenyen 4. helyezettek lettek: Somlyai Hanna, Lukács Míra és Baracsi Kristóf. Felkészítő tanáruk Nagy Lászlóné, Takács Adrienn.

A Kálti Márk történelemverseny országos döntőjét évek óta Budapesten a Műegyetem épületében rendezik meg. E patinás épület falai között mérte össze tudását május 14-én négy nebulónk, akiknek a felkészülését Nagyné Lőrincz Lilla tanárnő lelkiismeretes munkájával segítette. "A befektetett munka meghozta gyümölcsét!" 5. évfolyamon: Fazekas Gábor 5.a osztályos diákunk a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott, Molnár Máté pedig hetedik helyezést ért el.
6. évfolyamon Enyedi Fanni 6. a osztályos tanulónk ötödik helyen végzett, Szabó Réka, szintén 6. a osztályos diákunk a hatodik helyet szerezte meg.

                                                                                   k

Matematikából az ORCHIDEA PANGEA TEHETSÉGKUTATÓ MATEMATIKAVERSENY országos döntőjében Kiss Boglárka 6. évfolyamos diákunk 7. helyezést ért el. Felkészítője: Kovácsné Molnár Nóra.

Ezzel még nem ért véget az országos küzdelem, hisz a Herman Ottó Természettudományi verseny országos döntőjében Farkas Balázs (5.a), Papp Liliána és Balogh Ábel (6.b) mérte össze tudását, ahol Balázs a korosztályában a 3., míg Ábel a 9. helyen végzett. A felkészülésben Nagyné Bagaméri Éva és Tóth Istvánné segített.

Továbbá a Diákolimpia Atlétika 3. korcsoportosok országos döntőjében Weibli Dorka (7.a) kislabdahajításban a 9., 300m-es síkfutásban a 11. helyen; Demeter Szebasztián (8.a) kislabdahajításban a 9. helyen végzett. Felkészítőjük Ispán Sándor.

Gratulálunk a szebbnél szebb eredményt elérő diákoknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt! Minden egyes tanítványunknak kívánunk ötösökben gazdag bizonyítványt, a nyári szünetre vidámságot, jókedvet és sok-sok pihenést!

Iskolavezetés

*****

 vissza fel 

vissza a főoldalra